Cancerul de col uterin



Curs pentru: Curs pentru: medicii de medicină generală/de familie, chirurgie, oncologie, radiologie-imagistică, radioterapie, medicină internă, obstetrică-ginecologie, pediatrie, geriatrie-gerontologie, medicină nucleară, de laborator şi anatomopatologie
Autori: Cornelia Niţipir
Valabil până la: 31.12.2022
Acreditare: curs neacreditat; se eliberează certificat de participare


Cancerul de col uterin este, la nivel mondial, al patrulea cel mai comun cancer la femei; el ocupă, în țările dezvoltate, locul  doi ca incidență în rândul cancerelor ginecologice și reprezintă a treia cea mai comună cauză de deces prin cancer la femei.

Principalul factor de risc al acestei boli este considerat a fi infecția cu Human Papiloma Virus (HPV), aceasta fiind prezentă la aproximativ 99,7% dintre pacientele cu neoplasm de col uterin. Histologia scuamoasă este întâlnită la aproximativ 70% dintre cazuri, este urmată de adenocarcinom la aproximativ 25% și de alte tipuri histopatologice la 5%.

 

Diagnosticul se suspicionează pe bază datelor clinice, paraclinice - test Babeș Papanicolau și se confirmă prin biopsie. Tratamentul este radioterapic, chimioterapic și chirurgical, succesiunea acestora fiind diferită în funcție de stadiul, vârsta  și statusul de performanță din momentul diagnosticului.

 

După terminarea tratamentului multimodal, pacientele rămân în urmărire periodică, inițial la 3 luni, ulterior la 6 luni și apoi anual toată viață. Se consideră că riscul maxim de recidivă este în decursul primilor 2 ani.

 

Cuvinte cheie: cancer de col uterin, Human Papiloma Virus, screening, profilaxie, chimioterapie, radioterapie

 

Obiective de învăţare

După parcurgerea acestui curs participanţii:

- vor cunoaşte protocoale de screening în raport cu factorii de risc;

- vor putea stabili diagnosticului şi vor cunoaşte importanţa examenului clinic şi a metodelor paraclinice de diagnostic;

- vor cunoaşte protocoale de tratament stadial ale cancerului de col uterin;

- vor putea aplica conceptul de chirurgie conservatoare şi de tratament multidisciplinar în cancerul de col uterin;

- vor cunoaşte modul de monitorizare a pacientelor cu acest diagnostic şi de depistare a recidivelor;

- vor dobândi informaţii privind rolul îngrijirilor paliative în managementul cancerului de col uterin.