Dermatita de contact împiedică apariţia anumitor forme de cancer de piele şi de sân 05.09.2012


Dermatita de contact. Este vorba de rezultatul unui studiu efectuat pe aproximativ 17.000 de persoane de catre National Allergy Research Centre din Hellerup, Danemarca. Participantii la acest studiu au fost testati la inceputul studiului daca prezinta sau nu alergii de contact, urmand ca ei sa fie monitorizati pe perioada 24 de ani, intre 1984-2008. Dermatita de contact este un caz de reactie alergica ce presupune aparitia la nivel cutanat a unui eritem si prurit insotite de proces inflamator, in urma contactului cu un anumit alergen (de exemplu, detergenti, uleiuri, medicamente, metale, imbracaminte, bijuterii, parfumuri sau chiar lumina).

Reactia poate fi mai pronuntata la locul de contact cu substanta chimica declansatoare, insa poate sa se raspandeasca si spre alte regiune cutanate. Dermatita de contact este cea mai raspandita boala profesionala si poate aparea la orice varsta, mai des intalnita in randul persoanelor cu varsta medie. Prezenta altor alergii nu predispune la alergia de contact. Senzatia de mancarime poate fi ameliorata prin spalare cu apa si bicarbonat de sodiu sau sare. Pentru inlaturarea eritemului si a inflamatiei poate fi folosita o crema cu hidrocortizon. Pentru protejarea veziculelor si impiedicarea infectiei la acest nivel se acopera zona cu un pansament steril. In situatiile grave, terapia medicamentoasa orala cu antihistaminice antialergice sau glucocorticoizi ar putea fi prescrisa de catre un medic.
Studiul prezentat mai sus a condus la ideea conform careia persoanele suferinde de alergii de contact prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele sau cancer de san. O posibila explicatie a acestei corelatii ar putea fi hiperactivitatea sistemului imunitar, situatie prezenta in cazul celor cu terenului atopic, care ar conduce la impiedicarea aparitiei si proliferarii celulelor canceroase. Situatia nu este insa atat de benefica pe cat pare, intrucat riscul de a dezvolta cancer la nivelul vezicii urinare a fost semnificativ mai crescut in randul acestora, posibil datorat acumularii de metaboliti toxici in urma episoadelor alergice.


Sursa: http://www.noutatimedicale.com/2011/07/dermatita-de-contact-impiedica-aparitia.html#ixzz25ZzHer00


Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul