Creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor cu HIV 16.12.2011


În cazul bolii determinate de infecţia cu HIV, eforturile comunităţii internaţionale, ale medicilor, farmaciştilor, oamenilor de ştiinţă implicaţi de descoperirea agenţilor farmacologici au schimbat istoria evoluţiei bolii, astfel că dintr-o boală iniţial cu o speranţă de viaţă de aproximativ 3 luni, a devenit o boală cronică, cu o speranţă de viaţă de până la 20 ani.

În România sunt cunoscute peste zece mii (10642 cazuri – iunie 2011) de persoane cu infecţie HIV, dintre care marea majoritate (70%) necesită un complex tratament antiviral. Arsenalul de antiretrovirale disponibil în prezent este amplu şi în continuă diversificare, în România fiind disponibile majoritatea preparatelor folosite la nivel mondial. Terapia acestor pacienţi este dificilă, nu numai datorită numărului mare de pastile şi de administrări zilnice, cât şi datorită efectelor adverse ce sunt uneori frecvente şi scad aderenţa la tratament.

În ultimii ani, numărul copiilor infectaţi HIV a scăzut dramatic, cel mai frecvent mod de transmitere a infecţiei fiind sexual (constatându-se şi o creştere a transmiterii homosexuale). Creşterea consumului de droguri (etnobotanice sau de mare risc) din ultima perioadă s-a însoţit şi de o creştere a cazurilor de infecţie HIV printre toxicomani. Astfel, în prezent, pacienţii noi diagnosticaţi sunt în general adulţi tineri, cu o stare de sănătate anterioară bună şi care au dificultăţi în a înţelege şi a accepta prezenţa bolii şi necesitatea tratamentului.

 

 Ştiri

Primul centru din sud estul Europei de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali(19.05.2019)

La Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi se află primul centru din sud estul Europei de analiză morfologică şi spectrală a...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei...vizitaţi site-ul