Protocol terapeutic privind infecțiile căilor respiratorii superioare de etiologie virală 16.12.2019


Reprezentanți ai 10 societăți medicale propun Ministerului Sănătății elaborarea de urgență a unui protocol terapeutic privind infecțiile căilor respiratorii superioare (ICRS) de etiologie virală, pentru a contribui la limitarea rezistenței bacteriene. La dezbatere au participat parlamentari din comisia de sănătate din Senatul României, reprezentantul Ministerului Sănătății, Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate Publică și reprezentanți ai societăților medicale din România: Societatea Academică de Medicină a Familiei, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Societatea de Știinte Farmaceutice din România, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Epidemiologie, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Rinologie.

 

Până la 90% din ICRS (infecțiile căilor respiratorii superioare) sunt de etiologie virală și pot fi tratate simptomatic atât sistemic, cât și topic. Antibioterapia nu este recomandată în acest caz. 

 

Dezvoltarea de ghiduri sau protocoale clinice este unul dintre obiectivele planului de acțiune global al Organizației Mondiale a Sănătății pentru limitarea rezistenței bacteriene.

Datele comparate despre consumul de antibiotic în România și Europa sunt îngrijorătoare și relevă că românii, într-o proporție foarte mare, consumă nejudicios antibiotice, iar cunoștințele despre rezistența bacteriană sunt puține în rândul publicului larg.Ştiri

#COVID-19 vaccinuri(22.06.2020)

  Un studiu publicat în Nature Reviews face o trecere în revistă. La nivel mondial sunt înregistrați peste 115...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei...vizitaţi site-ul