Raport eruopean despre utilizarea of-label a medicamentelor 10.06.2018


Utilizarea off-label înseamnă că medicamentele sunt utilizate într-un mod diferit de cel pentru care sunt înregistrate. Un raport* realizat de NIVEL, RIVM și Alianța europeană pentru sănătate publică EPHA, la cererea Comisiei Europene, arată că utilizarea în afara indicatiilor a medicamentelor în Uniunea Europeană este obișnuită, atât în ​​asistența primară, cât și în cea secundară și este frecventă la copii și la persoanele cu o boală rară, dar și în cancer, reumatisme și psihiatrie.

Studiul arată că utilizarea off-label este motivată de mulți factori. Adesea, nu există alt tratament disponibil pentru pacient, iar utilizarea exclusivă a unui medicament este singura opțiune. Timpul și costurile pentru dezvoltarea unei noi indicații a unui medicament existent pot, de asemenea, să joace un rol. În plus, uneori se folosește această alternativă deoarece este mai ieftină.

 

Mai multe țări din Uniunea Europeană au reglementat domeniul utilizării of-label "cu responsabilitate". Franța are un sistem în care produsele sunt temporar recomandate pentru utilizare of-label, având loc monitorizarea. În Ungaria, medicii trebuie să solicite permisiunea unui comitet special desemnat de a prescrie un produs în afara indicațiilor. În Olanda este permisă prescrierea of-label în cazul în care cererea este inclusă în standardele și protocoalele profesiei; dacă acestea sunt încă în curs de dezvoltare, medicul curant trebuie să se consulte mai întâi cu un farmacist.

 

În raport, experții menționează zece opțiuni, inclusiv sprijinul european din partea statelor membre în elaborarea de protocoale naționale pentru utilizarea off-label a medicamentelor. O altă opțiune menționată a fost aceea de a încuraja mai multe companii farmaceutice să înregistreze produse pentru noi indicații sau grupuri țintă. S-a menționat de asemenea o monitorizare mai amplă a eficacității și a efectelor secundare ale medicamentelor prescrise off-label precum și nevoia de informații corecte și accesibile pentru pacient.

 

 

*Weda, M., Hoebert, J., Vervloet, M., Moltó Puigmarti, C., Damen, N., Marchange, S., Langedijk, J., Lisman, J., Dijk, L. van. Study on off-label use of medicinal products in the European Union.



Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul