Strângerea de mână pe secțiile de chirurgie 08.07.2018


Contaminarea cu bacterii rezistente la antibiotice este unul din pericolele majore și din ce în ce mai greu de evitat, cu care se confruntă unitățile cu paturi. Respectarea cu strictețe a celor 5 momente de igienizare a mâinilor în unitățile cu pături recomandate de OMS (în figură) este mai mult decât necesară. Acestea au fost răstalmăcite în protocoalele de igiena ale unităților cu paturi și sunt în prezent întărite și de măsuri pentru limitarea contactului direct cu pacientul.

Una dintre acestea este evitarea strângerii de mână cu pacienții. Chirurgii și asistenții medicali de pe secția de chirugie a spitalului universitar din Nijmegen, Olanda (Radboudumc) nu mai dau mână cu pacienții ci îi salută printr-o fluturare de mână sau alte gesturi de salut făcute cu mână, care nu presupun contact direct. Înaintea lor această măsură a fost implementată pe secția de oftalmologie a aceluiași spital și în acest an se va extinde și la alte secții cu risc crescut de infecții intraspitalicești. 

Pacienții sunt informați înainte de internare despre această măsură și pe secții există postere explicative.

Strângerea de mână este un gest firesc, automat, de curtoazie și este nevoie de timp, de schimbare de mentalitate pentru a se renunța definitiv la el în relația medic pacient.  Ştiri

Îndreptar de practică util medicilor vaccinatori(02.04.2019)

În cadrul Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicină de Familie (ARPMF) s-a înființat în 2015,...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei...vizitaţi site-ul