Screening - ul cancerului de col uterin 25.07.2017


„În Romania, Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii 3 ani.

Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile 3 examene citologice Babeş-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin.

Programul de screening este implementat din anul 2012, este gratuit pentru populaţia ţintă indiferent de statutul asigurat/neasigurat, se derulează prin medicul de familie şi medicul specialist obstetrică- ginecologie şi utilizează ca metodă de screening citologia cervicală convenţională.

 

Screening-ul cancerului de col uterin  este recomandat anual pacientelor cu vârsta până în 30 ani şi ulterior la 2-3 ani dacă pacienta a prezentat 3 rezultate benigne consecutive. Datele din literatură recomandă oprirea testării la 70 ani sau în cazul pacientelor cu histerectomie totală şi fără rezultate de tip CIN 2-3 (neoplazie cervicală intra-epitelială).

Recoltarea citologiei cervico-vaginale (sinonime: PAP test, citologie cervico-vaginală Babeş-Papanicolau, frotiul cervico-vaginal) se realizează de către personal specializat după pregătirea pacientei astfel:

• Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei trebuie să fie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală),

• Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecţiilor, după tratarea acestora,

• În cazul procedurilor medico-chirurgicale, se recomandă recoltarea înainte de examinarea manuală, înainte sau la minim 24 ore post-colposcopie cu aplicaţie de acid acetic, la 3 luni de la recoltări anterioare, iar în cazul electro-rezecţiilor, polipectomiilor ca şi postpartum ar trebui să existe un interval de 1.5-3 luni.

 

Cancerul de col uterin prezintă frecvent o evoluţie lentă, motiv pentru care leziunile displazice sunt deseori întâlnite.

Acestea se clasifică în ușoare, moderate şi severe şi se notează CIN 1, CIN 2, respectiv CIN 3. Deși CIN 1 şi 2 au tendința de regresie, evoluția spre CIN 3 şi neoplazie este prezentă în procent crescut.’’

 

 



Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul