Particularităţile diabetului zaharat la vârstnicCurs pentru: medici de medicină generală/de familie, geriatrie-gerontologie, medicină internă, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, endocrinologie, nefrologie, neurologie şi farmacologie clinică
Autori: Sorina Maria AurelianMarinela van den Heuvel-Olăroiu
Valabil până la: 31.12.2020
Acreditare: curs neacreditat; se eliberează certificat de participare


Rezumat

Diabetul zaharat (DZ) este o boală cronică a cărei prevalenţă la nivel mondial este în creştere, o adevarată  “epidemie”. Medici de diferite specialităţi şi cu precădere de medicină de familie, medicină internă/diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi geriatrie/gerontologie se confruntă frecvent mai ales cu DZ de tip 2 la vârstnic, considerat şi o boală de bătrâneţe.

Acest curs se referă la prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea sistematică a diabetului zaharat la vârstnic. Sunt prezentate definiţia, clasificarea precum şi date de epidemiologie şi noţiuni de fiziopatologie a DZ. Se au în vedere particularităţile manifestării acestei boli, ştiut fiind că simptomele clasice ale DZ sunt mai puţin prezente, uneori acestea lipsesc sau se manifestă insidios. DZ este de multe ori o descoperire întâmplătoare iar diagnosticul se face cu întârziere, în faza de complicaţii.

În lipsa recomandărilor şi a ghidurilor specifice, cursul oferă algoritmi pentru diagnosticul, tratamentul şi prevenţia DZ la vârstnic, bazate pe literatura de specialitate şi practica de zi cu zi din ambulatoriu şi din instituțiile de îngrijire a vârstnicilor.

La vârstnic obiectivul major este de a promova calitatea vieţii şi de a menţine autonomia pacientului un timp cât mai îndelungat.

Obiectivele de învăţare

Dupa parcurgerea acestui curs participanţii:

-  vor fi informaţi despre epidemiologia, fiziopatologia şi factorii de risc ai DZ de tip 1 şi 2;

-  vor putea pune diagnosticul de DZ la vârstnic;

-  vor putea stabili diferite strategii de tratament ale DZ cu scopul de a promova calitatea vieţii şi a menţine autonomia pacientului vârstnic ;

- vor fi în măsură să îşi exercite rolul de decizie în aplicarea măsurilor de prevenţie şi a tratamentului individualizat pentru pacienţii cu DZ într-un context multidisciplinar.