Managementul diabetului zaharat de tip 1 la copil şi adolescent: obiective specifice şi tratamentul cu insulină
Curs pentru: medici pediatrie-puericultură, endocrinologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, medicină generală/de familie, genetică medicală
Autori: Cristina Mihai
Valabil până la: 31.12.2022
Acreditare: curs neacreditat; se eliberează certificat de participare
Rezumat
Diabetul zaharat (DZ) reprezintă cea mai comună tulburare cronică, endocrino-metabolică a copilăriei şi adolescenţei, heterogenă din punct de vedere etiopatogenic, indusă de un deficit absolut sau relativ de insulină ce produce modificări în metabolismul glucidic (manifestate prin hiperglicemie şi glicozurie) dar şi în cel protidic, lipidic, mineral.
Stadiul evolutiv al diabetului zaharat - cu existenţa sau nu a unei secreţii endogene reziduale de insulină - este aproape decisiv pentru alegerea schemei de insulinoterapie. Tratamentul DZ tip 1 în prezent constă în administrarea de insulină exogenă. Toţi copiii şi adolescenţii cu DZ tip 1 trebuie să primească insulină imediat după stabilirea diagnosticului, tratament ce va fi continuat toată viaţa.
Strategiile terapeutice trebuie individualizate în funcţie de: vârstă, stadiul evolutiv al DZ, existenţa sau nu a anticorpilor antiinsulinici, structura familială, anomalii ale contrareglării hormonale. În acest sens, recomandarea tratamentului cu insulină în doze bazate numai prin raportarea la greutatea corporală, este total incorectă şi conduce la apariţia episoadelor hipoglicemice, ce au consecinţe diferite la copii, în comparaţie cu adulţii. Unul din obiectivele tratamentului diabetului zaharat insulinodependent (DID) la copil este de a asigura o creştere şi dezvoltare normală.
Rolul familiei este deosebit de important, cu atât mai important cu cât copilul este mai mic. Esenţial este nu atât starea materială a familiei, cât echilibrul familiei, acceptarea bolii de către toţi membrii familiei care trebuie să fie motivati şi capabili să facă faţă exigenţelor impuse de diabet. Sustinerea permanentă din partea familiei devine astfel o parte esenţială în managementul copiilor şi adolescenţilor cu diabet, alături de tratament, efort fizic, alimentaţie, educaţie.
La debut, după stabilirea diagnosticului, pediatrul şi echipa sa trebuie să investească mai mult timp pentru educaţia copilului şi a familiei sale, până când aceştia vor fi capabili să preia tratamentul în condiţii de siguranţă.
Cuvinte cheie: diabet zaharat insulinodependent, insulinoterapie, complianţă, analogi de insulină
Obiectivele de invăţare
După efectuarea acestui curs, participanţii:
- vor fi în măsură să stabilescă obiectivele generale ale tratamentului Dz tip 1 la copil şi adolescent;
- vor fi informaţi despre principiile insulinoterapiei şi preparate de insulină utilizate în insulinoterapia copilului şi adolescentului cu diabet;
- vor putea stabili strategii de tratament individualizate;
- vor putea să-şi exercite rolul de coordonator al unei întregi echipe necesare pentru realizarea obiectivelor tratamentului.