Piciorul diabetic



Curs pentru: medicii de medicină de familie, medicină internă/endocrinologie/boli de nutriție şi metabolism şi geriatrie-gerontologie
Autori: Rucsandra Dănciulescu
Valabil până la: 31.12.2022
Acreditare: curs neacreditat; se eliberează certificat de participare

Rezumat

Piciorul diabetic reprezintă o varietate de condiții patologice (asociere de modificări rezultate din polineuropatia periferică, arteriopatie, traumatisme minore, suprainfecţii, deformări ale picioarelor), care au ca element comun riscul pentru ulceraţii şi/sau amputaţii ale membrelor inferioare. La pacienții diabetici, prevalența ulcerelor piciorului variază între 4-10% și incidența amputațiilor, între 0.46 și 13.7/1000, incidență de 20 de ori mai mare comparativ cu populația nediabetică. Riscul pentru amputații este de 2-3 ori la pacienții cu istoric de ulcerații comparativ cu cei fără istoric.

În vederea evidențierii importanței care trebuie acordate de către practicieni, prevenirii și tratamentului precoce al leziunilor piciorului la pacienții diabetici datele epidemiologice au fost grupate în reguli, respectiv :
- "regula 15", 15% dintre pacienții diabetici vor prezenta o ulcerație pe parcursul vieții, 15% din ulcerații se complică cu osteomielită, 15% se soldează cu o amputație, sau
- "regula 50", conform căreia 50% din amputații sunt transfemurale sau transtibiale, 50% din pacienții care au suferit o amputație suferă o a doua amputație.

Prevenirea şi tratamentul precoce şi corect al ulceraţiilor poate reduce cu 50-80% numărul amputaţiilor. Aceasta se poate realiza numai cu ajutorul unei echipe multidisciplinare care include: medicul de familie, diabetologul, dermatologul, chirurgul, neurologul, ortopedul, asistente specializate şi, evident, pacientul.

 

Cuvinte cheie: picior diabetic, polineuropatie diabetică, arteriopatie, infecție, ulcer, amputație

 

Obiective de învăţare

După parcurgerea acestui curs particianţii:
- vor dobândii informații privind epidemiologia, fiziopatologia şi factorii de risc ai piciorului diabetic;
- vor putea pune diagnosticul de picior diabetic;
- vor putea stabili măsuri de prevenţie pentru pacienţii cu diabet zaharat într-un context multidisciplinar;
- vor putea iniția strategii de tratament ale diferitelor leziuni caracteristice piciorului diabetic cu scopul de a promova calitatea vieţii şi a menţine autonomia pacienților diabetici.