Complicaţii acute şi cronice ale diabetului zaharat la vârstnic



Curs pentru: medicii de medicină generală/de familie, medicină internă, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, geriatrie-gerontologie, endocrinologie, nefrologie, neurologie şi oftalmologie
Autori: Minerva GhinescuSorina Maria AurelianMarinela van den Heuvel-Olăroiu
Valabil până la: 31.12.2020
Acreditare: curs neacreditat; se eliberează certificat de participare


Rezumat

Diabetul zaharat (DZ) este o boală cronică a cărei prevalenţă la nivel mondial este în creştere. Medicii de diferite specialităţi cu precădere cei de medicină de familie, medicină internă/diabet zaharat, boli de nutriție şi metabolism şi geriatrie se confruntă frecvent cu DZ de tip 2 la vârstnic, considerat o boală de bătrâneţe.
Acest curs se referă la complicaţiile acute şi cronice ale DZ la pacientul vârstnic. La vârstnicii cu DZ complicaţiile acute: hipoglicemia şi hiperglicemia provocă o morbiditate şi mortalitate ridicată fiind o ameninţare la adresa calităţii vieţii persoanelor în vârstă. Tratamentul inadecvat, stilul de viaţă şi interacţiunile medicamentoase sunt cele mai frecvente cauze de apariţie a hipoglicemiei la vârstnic.
Complicaţiile cronice la pacienţii cu DZ sunt microvasculare (nefropatie, neuropatie şi retinopatie) şi macrovasculare (manifestate ca angină pectorală/infarct miocardic, accident vascular cerebral şi boli vasculare periferice). Apariţia complicaţiilor are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a nevoilor lor de asistenţă medicală. Riscul de apariţie al acestor complicaţii şi particularităţile la vârstnic în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul lor sunt de asemenea prezentate în acest curs.
Cursul oferă algoritmi pentru diagnostic, tratament şi prevenţia complicaţiilor bazate pe literatura de specialitate şi practica de zi cu zi. La vârstnic obiectivul major este de a promova calitatea vieţii şi a menţine autonomia pacientului. O entitate aparte şi care este dificil de tratat o formează piciorul diabetic, o cauză frecventă de amputaţie a membrelor inferioare. Piciorul diabetic va face obiectul unui alt curs.

 

Cuvinte cheie: diabet zaharat la vârstnic, hipoglicemie, hiperglicemie, complicații micro- și macrovasculare

 

Obiectivele de învăţare

După parcurgerea acestui curs participanţii:
- vor fi informaţi despre epidemiologia, fiziopatologia şi factorii de risc ai complicaţiilor DZ la vârstnic;
- vor putea să identifice, să recunoască şi să prevină complicațiile acute și cronice ale DZ;
- vor putea stabili diferite strategii de tratament ale complicaţiilor DZ cu scopul de a promova calitatea vieţii şi a menţine autonomia pacientului vârstnic;
- vor fi în măsură să îşi exercite rolul de conducere în punerea în aplicare a măsurilor de prevenţie şi a tratamentului individualizat pentru pacienţii cu DZ într-un context multidisciplinar.