Supleția cu vit D la vârstnici 30.12.2014


Despre beneficiile administrării vitaminei D pentru a preveni rahitismul la copil nu se mai îndoiește nimeni. Nu același lucru se poate spune despre supletia cu vit D la vârstnic pentru a preveni instalarea fragilității, a căderilor și a osteoporozei, cu toate riscurile pe care le aduce. Încă mai există confuzie despre termenul de vit D și despre ce anume se măsoară pentru a stabili nivelul de vit D în organism. Deși există numeroase recomandări/protocoale, profilaxia cu această vitamină la vârstnici încă nu s-a implementat.

Termenul de vit D încorporează de fapt vit D2, vi D3 și metabolitii lor. Vitamina D3 (sau colecalciferol) se formează în proporție de 90% la nivelul pielii după expunere la lumina solară. Cantitatea produsă este în funcție de momentul expunerii peste zi, de sezon, de culoarea și de vârsta pielii, cu cât este mai înschisă la culoare și cu cât este mai bătrână cu atât se absoarbe mai puțină lumina și se produce mai puțină vit D. În sânge se determină nivelul de calcidiol, un metabolit al colecalciferolului produs în ficat; calcidiolul este la rândul lui metabolizat în rinichi în funcție de necesități, și rezultă calcitriol, un metabolit foarte activ care crește circulația calciului și fosforului sanguin, elemente ce contribuie la menținerea în bună condiție a oaselor și mușchilor. 

Profilaxia cu vit D se indică la vârstnicii puțin expuși la lumina soarelui, de exemplu, vârstnicii din instituțiile de îngrijire, cei cu pielea închisă la culoare, cei cu tuburări de mobilitate, în mare măsură dependenți de îngrijire și cei imobilizați în scaun cu roțile sau la pat. Ştiri

Îndreptar de practică util oricărui medic vaccinator(12.09.2018)

În cadrul Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicină de Familie (ARPMF) s-a înființat în 2015,...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Revista Română de Medicina Familiei
Vademecum de spirometrie
Puncția pleurală
ResearchGate
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit...vizitaţi blogul


Site agreat CRM

Colegiul Medicilor din România...vizitaţi site-ul