Preţul unui an de prelungire a vieţii 09.11.2014


Discuţiile despre care este cuantumul maxim pentru un tratament rambursat de casa de asigurări de sănătate, care este limita de vârstă pentru indicarea unor tratamente sau cât ar trebui să fie plafonul maxim de cheltuieli pentru tratamentul şi îngrijirea unui bolnav incurabil în ultimul an de viaţă, se poartă de mai bine de 25 de ani. Până în prezent s-au dezvoltat în acest sens instrumente de măsură standardizate, cum ar fi QUALY (Quality Adjusted Life Year) şi s-a calculat cam cât ar costa pe an tratamentul unui pacient cu o anumită boală.

Profesioniştii din sănătate vor să poată indica oricând şi oricui tratamentul de care este nevoie iar politicienii (încă) nu îndrăznesc să limiteze accesul la serviciile medicale pe criterii financiare, de vârsta sau de calitate a vieţii. Creşterea costurilor serviciilor medicale în toate societăţile va duce până la urmă la stabilirea de plafoane financiare şi de criterii de selecţie în efectuarea tratamentelor foarte costisitoare la bolnavii cu speranţă de viaţă scăzută sau la care nu se întrevede îmbunătăţirea calităţii vieţii.

O comisie olandeză a analizat acum mai bine de zece ani care este plafonul maxim pentru prelungirea vieţii cu un an şi a stabilit suma de 80.000 de euro. Dezbaterile au fost la acea dată furtunoase şi nu s-au soldat cu nicio decizie politică de implementare a vreunui plafon maxim. Dar creşterea rapidă de la an a bugetului sănătăţii a redeschis dezbaterea şi se consideră că fără stabilirea unor plafoane financiare maxime, nu se vor mai putea plăti în viitor serviciile medicale.

Recent postul naţional de televiziune olandez a efectuat o anchetă în rândul medicilor de toate specialităţile. Ancheta a fost trimisă la aproape 10.000 de medici dar au răspuns ceva mai mult de 2200. Peste 70% au fost de părere că trebuie stabilite plafoane financiare în sănătate; unul din şase medici a afirmat că are în evidenţă pacienţi care “costă” mai mult de 80.000 de euro/an. Mai mult de jumătate dintre medici au afirmat că nu vor să indice un plafon maxim. Trei sferturi dintre cei anchetaţi au susţinut că plafonul maxim pe an ar trebui stabilit nu de politicieni, de organizaţiile profesionale sau de casele de asigurări ci de o comisie de experţi (formată din medici, experţi în etică, reprezentanţi ai pacienţilor şi ai societăţii civile şi specialişti în finanţe).

Principalul avantaj al stabilirii plafonului maxim pe an de viaţă ar fi faptul că medici nu ar trebui să discute aspecte financiare cu pacienţii; dacă societatea a hotărât un plafon maxim pentru costul unui an de viaţă, atunci acest lucru ar trebui respectat şi acceptat de toată lumea. Dezavantajul este faptul că atât pacienţii cât şi profesioniştii nu sunt (încă) pregătiţi să accepte limitări şi acordarea îngrijirii medicale pe anumite criterii.



Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul