Olanda are cel mai bine organizat sistem de sanatate din Europa 04.12.2013


Cu câteva zile în urmă au fost prezentate la Bruxelles rezultatele celei de-a 7 ediţii EHCI (indicele de consum european pentru serviciile de sănătate). În acest an au fost monitorizate 35 de sisteme naţionale de sănătate cu ajutorul a 48 de indicatori grupaţi în 6 domenii esenţiale pentru consumatorul de servicii de sănătate: informarea şi drepturile pacientului, accesibilitatea la tratamente (timpul de aşteptare), rezultatele tratamentelor şi îngrijirilor medicale, gama şi tipul de servicii medicale, produsele farmaceutice şi e-health. Începând din acest an s-a luat în calcul şi prevenţia cu opt indicatori.

 

Pe primul loc în clasament se află Olanda cu 870 de puncte din 1000 posibile, urmată de Elveţia, Islanda, Danemarca şi Norvegia. Olanda este sigură ţară care se menţine constant în top 3 de ani de zile. Experţii consideră că “arma secretă” a acestei performanţe este un corp managerial şi medical de înaltă calitate care ia deciziile cele mai potrivite în conformitate cu cerinţele consumatorului de servicii medicale. Pe lângă această amestecul birocraţilor şi politicienilor în organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate este foarte limitat în comparaţie cu alte ţări. În Olanda funcţionează un număr ridicat de case de asigurări şi furnizori de servicii medicale independenţi care concurează pentru a atrage pacienţii şi a le oferi cele mai de calitate servicii la cel mai scăzut preţ. Organizaţiile de pacienţi se preocupă şi participă activ şi de o manieră constructivă la elaborarea politicilor de sănătate. Cu toate că au ieşit pe primul loc, politicienii din sănătate olandezi consideră că se poate şi mai bine şi că se poate îmbunătăţi, de exemplu cost-eficienta serviciilor policlinice pentru a le aduce la nivel ţărilor din jur.

 

Pentru prima oară în acesta analiză a reieşit că grupul ţărilor cu sistem de sănătate bazat pe asigurări (“sistemul Bismarck”), cum sunt Olanda, Elveţia, Belgia, Germania, Franţa au avut prestaţii mai bune decât grupul ţărilor cu sistem de sănătate bazat pe taxe (“sistemul Beveridge”). Doar câteva ţări mici şi bogate cu sisteme de sănătate finanţate din bani publici, Islanda, Danemarca şi Norvegia, au avut o bună prestaţie. De asemenea, EHCI în 2013 comparativ cu cel din 2005 arată adâncirea prăpastiei dintre ţările bogate şi cele mai puţin bogate din Europa în mare parte datorată crizei financiare, ceea ce – au afirmat cercetătorii – a făcut că interpretarea să fie complicată. Doar ţările puternice financiar şi-au îmbunătăţit indicatorii de sănătate în timpul crizei financiare. La nivel european s-a îmbunătăţit indicatorii legaţi de neoplasm şi de mortalitatea infantilă.

 

Euro Health Consumer Index (EHCI) a fost pentru prima dată folosit în 2005 pentru cercetarea comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa. Indicele EHCI este calculat de o compania suedeză “Health Consumer Powerhouse Ltd.”, prin combinarea statisticilor oficiale de sănătate publică cu opiniile pacienţilor şi cercetări independente. EHCI face şi recomandări fiecărei ţări pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate.

 

Mai multe detalii, linkuri utile: http://medicalnet.ro/blog/olaroiu-vandenheuvel/



Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul