Donarea frecventă de sângele lipsită de pericole pentru sănătate 02.04.2018


Potrivit cercetărilor britanici donarea frecventă de sânge nu cauzează probleme de sănătate. Emanuele Di Angelantonio și colab* a făcut un studiu clinic randomizat care a durat doi ani pe 45 000 de persoane: un grup de bărbați care au donat sânge la fiecare douăsprezece, zece sau opt săptămâni și altul de femei care au donat la fiecare 16, 14 sau 12 săptămâni.

Ei nu au descoperit la donatorii de sânge cei mai frecvenți efecte adverse majore asupra calității vieții, a funcțiilor mentale sau a activității fizice. Numai o minoritate a raportat unele semne de oboseală, amețeli sau picioare neliniștite. Aceste fenomene ar putea fi atribuite conținutului redus de fier și de Hb la donatorii cei mai frecvenți.

Cercetătorii indică faptul că există puține dovezi cu privire la efectele asupra sănătății a donării de sânge frecvent. Asta explică de ce există regimuri destul de diferite în lume.

De exemplu, bărbatii din Regatul Unit al Marii Britanii donează acum la fiecare douăsprezece săptămani și femeile la fiecare șaisprezece săptămani, dar în Franța și Germania, acestea sunt perimise la fiecare opt și, respectiv, la douăsprezece săptămani. În Olanda, bărbatii pot da sânge de pană la cinci ori pe an (aproximativ la fiecare zece săptămani) și femeile de trei ori pe an (aproximativ la fiecare șaptesprezece săptămani).

 

*http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31928-1/fulltextŞtiri

Îndreptar de practică util oricărui medic vaccinator(12.09.2018)

În cadrul Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicină de Familie (ARPMF) s-a înființat în 2015,...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Revista Română de Medicina Familiei
Vademecum de spirometrie
Puncția pleurală
ResearchGate
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit...vizitaţi blogul


Site agreat CRM

Colegiul Medicilor din România...vizitaţi site-ul