Screening - ul cancerului de col uterin 25.07.2017


„În Romania, Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii 3 ani.

Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile 3 examene citologice Babeş-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin.

Programul de screening este implementat din anul 2012, este gratuit pentru populaţia ţintă indiferent de statutul asigurat/neasigurat, se derulează prin medicul de familie şi medicul specialist obstetrică- ginecologie şi utilizează ca metodă de screening citologia cervicală convenţională.

 

Screening-ul cancerului de col uterin  este recomandat anual pacientelor cu vârsta până în 30 ani şi ulterior la 2-3 ani dacă pacienta a prezentat 3 rezultate benigne consecutive. Datele din literatură recomandă oprirea testării la 70 ani sau în cazul pacientelor cu histerectomie totală şi fără rezultate de tip CIN 2-3 (neoplazie cervicală intra-epitelială).

Recoltarea citologiei cervico-vaginale (sinonime: PAP test, citologie cervico-vaginală Babeş-Papanicolau, frotiul cervico-vaginal) se realizează de către personal specializat după pregătirea pacientei astfel:

• Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei trebuie să fie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală),

• Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecţiilor, după tratarea acestora,

• În cazul procedurilor medico-chirurgicale, se recomandă recoltarea înainte de examinarea manuală, înainte sau la minim 24 ore post-colposcopie cu aplicaţie de acid acetic, la 3 luni de la recoltări anterioare, iar în cazul electro-rezecţiilor, polipectomiilor ca şi postpartum ar trebui să existe un interval de 1.5-3 luni.

 

Cancerul de col uterin prezintă frecvent o evoluţie lentă, motiv pentru care leziunile displazice sunt deseori întâlnite.

Acestea se clasifică în ușoare, moderate şi severe şi se notează CIN 1, CIN 2, respectiv CIN 3. Deși CIN 1 şi 2 au tendința de regresie, evoluția spre CIN 3 şi neoplazie este prezentă în procent crescut.’’

 

 Ştiri

Îndreptar de practică util oricărui medic vaccinator(12.09.2018)

În cadrul Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicină de Familie (ARPMF) s-a înființat în 2015,...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Revista Română de Medicina Familiei
Vademecum de spirometrie
Puncția pleurală
ResearchGate
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit...vizitaţi blogul


Site agreat CRM

Colegiul Medicilor din România...vizitaţi site-ul