Amputația sânilor după cancerul de sân 14.05.2018


Un grup de cercetători coordonați de Sabine Siesling de la Universitatea din Twente împreună cu Centrul Național de Cancer (Integraal Kankercentrum Nederland) din Olanda au analizat datele  de la aproape 59.000 de paciente operate de cancer de sân în perioada 2001-2005. În acest grup de paciente s-a stabilit câte au decedat după 10 ani de la punerea diagnosticului, câte și cel fel de operații au fost efectuate și cu ce rezultat. Factori care au avut o influența majoră aspura evoluției bolii au fost: vârsta, stadiul în care a fost depistat cancerul, mărimea tumorii și statusul socio-economic.

Principalul rezultat al cercetării este că femeile cu o tumoră mai mică de 5 cm diametru au mai multe șanse de supraviețuire după 10 ani dacă s-a extirpat tumora urmată de radioterapie decât cele la care s-a efectuat doar amputația sânului. Se știe că la aproximativ 40% dintre femeile cu cancer de sân se efectuează o amputație. La femeile cu o tumoră de până la 2 cm diametru șansa de supraviețuire după extirparea tumorii și radioterapie este și mai mare față de femeile la care s-a efectuat amputație. La acest grup se efectuează amputații de sân doar la 10-15% din cazuri.

Diferență în rata de supraviețuire a fost în acest studiu de 20%, respectiv 76,8% la femeile fără amputație în comparație cu 59,7, la femeile cu amputație.

Cercetătorii sugerează că această diferență semnificativă se datorează radioterapiei. În prezent, după amputația de sân nu se recomandă în toate cazurile radioterapie.



Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul