Test pentru depistarea precoce a cancerului pancreatic 24.08.2015


Un nou test medical, capabil să depisteze cancerul pancreatic în stadii timpurii, a fost creat recent de cercetătorii din Marea Britanie, de la Universitatea Queen Mary din Londra. Ei au identificat trei proteine care semnalează cu acuratețe prezența cancerului pancreatic în organism și cred că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unui test de urină mai performant, non-invaziv, ce va putea fi recomandat tuturor persoanelor care riscă să dezvolte această boală.

 

Cancerul pancreatic ocupă locul al 11-lea în topul celor mai frecvențe tipuri de cancer din Marea Britanie, unde sunt diagnosticate 9.000 de cazuri noi în fiecare an.

 

Este, de asemenea, unul dintre cele mai periculoase tipuride cancer, deoarece doar 3% din totalul pacienților reușesc să supraviețuiască cinci ani după diagnosticare. Prin comparație, acest procent este de 87% pentru cancerul mamar și de 98% pentru cancerul testicular.

 

Boală cauzează puține simptome în stadiile incipiente și, de cele mai multe ori, este detectată abia în stadii avansate, când nu mai poate fi tratată. Și, chiar atunci când semnalele de avertizare se manifestă, ele sunt adeseori trecute cu vederea, pentru că sunt ușor de confundat cu cele generate de boli obișnuite, ușor de tratat. Medicii spun că această boală este "un lup în haine de oaie", pentru că simptomele sale - dureri de spate, icter și pierderea în greutate - seamănă cu cele provocate de luxațiile lombare, indigestie și reflux gastric.

 

(Sursa: mediafax.ro)



Ştiri

Conferința multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală - București, 24-26 martie 2022(21.02.2022)

SAMF şi Societăţile partenere organizează în perioada 24-26 martie 2022 Conferința Națională de Oncologie în...
...citiţi tot articolul

Biblioteca virtuală

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureșt
UMF Cluj - Resurse online de probă
Revista Română de Medicina Familiei
ResearchGate: un site de social networking pentru oamenii de știință și cercetători
Tratat de îngrijiri paliative la domicliu
...vizitaţi biblioteca

Blog

Blogul unui medic cosmopolit



...vizitaţi blogul


RevRomMedFam

Revista Română de Medicina Familiei



...vizitaţi site-ul